Документарен филм (МакеДокс) „Жозе и Пилар“ – Miguel Gonçalves Mendes

EN↓ 23.12.2017 @ 22:00

Како дел од Фестивал ArtArea, MakeDox го прикажува документарниот филм „Жозе и Пилар“ – Miguel Gonçalves Mendes

Филм за португалскиот добитник на Нобеловата награда за литература, Жозе Сарамаго. Филм преполн со моменти на нежност и песимистички рефлексии на писателот, противотров на глобалната преголема доза на проза. Документарен филм за уникатна љубов. Филм-споменик во чест на еден писател, филм – за еден брилијантен човек кој знае дека времето истекува, а сепак… заминувањето од овој свет за никого не е прифатлива опција. “Жозе и Пилар” излегува надвор од сликата и плени главно преку зборот кој гради емоционална порака во филмот.

Фестивал ArtArea – културна артерија на градот


EN» 23.12.2017 @ 22:00

In the frame of the Festival ArtArea, Makedox presents documentary Jose & Pillar- – Miguel Gonçalves Mendes

A film about the Portugese Nobel laureate Jose Saramago. A film that is filled with moments of tenderness as well as pessimistic reflections of the writer, an antidote to the high global prose dose. A documentary film about a truly unique love. Jose & Pillar is a memorial erected in honor of a writer. Jose & Pillar is a film about a brilliant man who is aware that his time is running out, but still leaving this world is not an acceptable option, not for anyone. Jose & Pillar does not focus on the visual. Instead it primarily uses words in order to build the emotional message of the film that captivates you.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=PD1-054LOWo

Фестивал ArtArea – културна артерија на градот